Case - Windesheim
Een harmonieus ritme als sleutel voor succes

Over Windesheim

Bij Windesheim in Almere en Zwolle studeren ruim 27.000 studenten en werken ruim 2.800 medewerkers. Het is een brede hogeschool met meer dan 200 kortere en langere trainingen en opleidingen van een hoog niveau.
Een van de vele sessies die wij voor Windesheim vormgaven en faciliteerden.
Bruggen bouwen, letterlijk en figuurlijk.

De vraag

Windesheim wil een eigen leerroute voor studenten invoeren. Een leerroute die studenten zelf kunnen vormgeven: passend bij de persoonlijke ontwikkeling en ervaringen van een student. Dat vraagt om een visie op onderwijs én eenduidige processen op de hele hogeschool.
Eén informatieketen in plaats van losse systemen. Een manier van werken die uitgaat van wat de student nodig heeft en niet wat de docent gaat doen. Dit is een grote verandering voor Windesheim en het kostte veel aanlooptijd om echt in beweging te komen. Of wij konden helpen om te versnellen?
“Hoe krijg je een ambitie en een visie op flexibilisering van onderwijs echt van papier? Hoe krijg je medewerkers weer enthousiast en gemotiveerd? Dat ons dat samen met het team van Windesheim gelukt is, daar ben ik trots op.”
Paul
Collaboration Designer

Het antwoord

Na een tweedaagse, waarin we naast de inhoud ook de cultuur binnen de hogeschool raakten, ontstond er een nieuwe energie. Stap-voor-stap zijn we aan het werk gegaan om de randvoorwaarden voor deze complexe verandering neer te zetten: een integraal plan: met werkstromen, een programmastructuur, vereenvoudigde governance en een voorspelbaar ritme. Een ritme om de mensen die betrokken zijn, betrokken te houden. Elkaar aan afspraken te houden.
Dat ritme is cruciaal. Wekelijks een overleg met de werkstromen. Elke twee maanden een grote heartbeat waar vijftig tot 150 betrokkenen meedenken en -ontwikkelen. Inmiddels zijn zo’n 900 studenten begonnen in de nieuwe informatieketen, de teams werken nauw samen en de echte uitdagingen worden in kleine multidisciplinaire teams opgelost.
“De Eigen Leerroute is een enorme verandering voor Windesheim. GroupMapping heeft ons begeleid in het proces om het echt samen te doen. In kleine en grote sessies hebben we echt stappen gezet. Altijd net even anders, gestructureerd, creatief, met focus.”
Jolande Gomolka – Directeur Domein BMR
Windesheim

Scherper, sneller, slimmer:
dat wil ik ook!