Call us Email us

Vrijheid om te verbinden en inspireren

Vrijheid om te verbinden en te inspireren

Op 3 november 2020 gaf premier Rutte weer een persconferentie. Covid-19 is voorlopig niet onder controle. Dus de maatregelen om thuis te werken, in isolatie, blijven van kracht.

In de afgelopen maanden zie je de weerstand groeien. Er zijn protesten tegen de maatregelen en er worden veel opiniestukken geschreven over waar deze isolatie toe leidt. Woorden als “Zoombies” verrijken onze vocabulaire. Organisaties worstelen met de vraag hoe het mogelijk is om het gevoel van connectie en verbinding met de medewerkers te kunnen behouden en ontwikkelen. 

Eigenlijk is er sprake van een dubbelzinnigheid: enerzijds is er de technologie om met elkaar in contact te blijven (20 jaar geleden konden we alleen bellen), anderzijds is het moeilijk om elkaar te inspireren, enthousiasmeren & motiveren. Dit leidt tot een gevoel van uitputting, alleen zijn en isolatie.

Karl Marx stelde dat het niet de manier van denken van de mens is, die zijn leven bepaalt. Het is de manier van leven die zijn manier van denken bepaalt.
Niet vreemd dus dat onze nieuwe manier van leven een direct effect heeft op ons denken.

Kunnen we onze nieuwe manier van leven zodanig veranderen, dat we positief, geïnspireerd denken en ons verbonden voelen? En dat te doen binnen de grenzen van alle maatregelen?

Ons vak bestaat eruit dat we mensen samenbrengen rond een concrete doelstelling. Om hier vervolgens in een goed ontworpen proces en een geschikte ruimte een gesprek over te hebben. Op deze manier komen we tot concrete resultaten die gedragen worden door de hele groep. Dit klinkt ingewikkeld, maar we doen dit al vele jaren op een praktische manier bij een veelheid van organisaties.

De ruimte waarin we mensen samenbrengen is veranderd. Bij fysieke bijeenkomsten besteden we veel aandacht en tijd om ruimtes in zo in te richten dat ze aansluiten aan het doel van deze bijeenkomsten. We doen dat met alle middelen die tot onze beschikking staan om goed samen te werken. Denk hierbij aan grote verrijdbare whiteboards, inspirerende rekwisieten en creatieve cartoons en visualisaties. Virtueel doen we hetzelfde; andere manieren van inrichten, maar vanuit dezelfde principes.

De grote vraag: gaat dit leiden tot dezelfde dynamiek en mobilisatie van de mensen?

We zijn eerlijk gezegd verrast door het resultaat. Door dezelfde principes toe te passen in virtuele bijeenkomsten, merken we dat het prima mogelijk is om mensen te mobiliseren en inspireren.

Vreemd is dat niet. We weten al jaren dat het niet de vorm is die leidt tot inspiratie; een goede film kan leiden tot ander gedrag, net als een inspirerende speech op TV of internet, een muziekstuk of een bezoek aan een museum met een uitdagend thema.

Een ding hebben al deze vormen met elkaar gemeen:

  • Appeleer aan de menselijke aard en nieuwsgierigheid
  • Formuleer een helder doel
  • Geef aandacht en neem tijd om na te denken over proces, inhoud en ruimte
  • Geef aandacht aan je doelgroep – de manier van interactie en welke vragen helpen het doel te bereiken (wat zijn de èchte vragen?)
We hebben het zelf in de hand of we ons leven laten bepalen door de Zooms en MSteams van deze wereld. Of vormen we onze virtuele wereld zó dat we de vrijheid ervaren in ons leven en daarmee in ons denken.

 

Ask us anything!