Call us Email us

The Transition Manager’s Creed

Matt en Gail Taylor zijn de geestelijke vader en moeder van een heel groot deel van de filosofie en manier van werken van GroupMapping. Ze waren er al vroeg bij; inmiddels dik 50 jaar geleden zagen zij het tijdperk van transitie al aankomen en hebben zich daar vervolgens op gestort. Inmiddels kunnen we het allemaal niet meer ontkennen: we zitten er middenin – zowel op macro- als op microniveau. Daarom dachten wij dat het goed was een deel van hun denken onder de aandacht te brengen – en wel specifiek The Transition Manager’s Creed (‘Creed’ als in geloofsovertuiging, dieperliggende drijfveren). Hieronder volgt een gecomprimeerde vertaling van het originele stuk uit 1982, van Matt en Gail:

 

Transitiemanagement is een specifiek soort management dat nodig is tijdens transformatiemomenten in organisaties, bedrijven, steden, landen of zelfs de planeet. Organisaties in transformatie bevinden zich in een volwassen fase van ofwel de organisatie zelf ofwel de omgeving. Die volwassenheid wordt bepaald door oude paradigma’s – die in transformaties enorm onder druk staan, ‘het niet meer doen’. De Transitiemanager moet daarom in staat zijn om in twee verschillende omgevingen te functioneren om een ​​brug te slaan voor succesvolle transformaties. Ze moeten vrij blijven van verstrikking met het oude of het nieuwe en niet gebonden zijn aan vooraf bepaalde uitkomsten.

De Transitie Manager combineert strategische planning en projectmanagement om het transformatieproces te helpen vergemakkelijken en een omgeving te creëren waarin groepen mensen hun creatieve energie kunnen gebruiken voor wederzijdse en planetaire vooruitgang. Ze hebben een specifieke rol en taken die hoge ethische normen vereisen en werken niet alleen voor één enkele entiteit. Het doel van de Transitiemanager is om organisaties te helpen een hogere orde van zijn te bereiken en te functioneren met wijs gezag. De vertrouwensverantwoordelijkheid van de Transition Manager vereist dat hij geen onnodig voordeel haalt uit de ervaring.

 

Deze overtuiging hebben wij de afgelopen jaren meer en meer tot leven zien komen. Het sterkt ons enorm in het geloof dat we moeten verbinden, elkaar moeten opzoeken, de dingen samen moeten gaan oplossen. In teams, afdelingen, organisaties maar vooral ook in ketens, samenwerkingen, bewegingen!

En daarom een hersenbrekertje voor je: stel nu dat je ‘het probleem’ (wat nu het meest speelt in je werk of organisatie) hebt weten op te lossen, zonder gebruik te maken van hiërarchische autoriteit, beleid, of andere ‘normale’ zaken uit je organisatie: hoe heb je de voorwaarden en omgeving voor verandering gecreëerd zonder dat je tegen de bestaande structuren bent gaan vechten? Voel je vrij je inzichten met ons te delen!

Ask us anything!