Call us Email us

Elisa Corporán Souverein aan het woord

De afgelopen week blikten we terug op een bewogen 2020 met Elisa Corporán Souverein, adviseur bij de woningcorporatie Parteon. We spraken over de invloed van corona op haar werk, maar ook over de samenwerking met GroupMapping die we in juni startten om samen, op een inclusieve manier, de nieuwe visie vorm te geven, in te kleuren en om hierbij alle medewerkers te betrekken.

 

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?

In maart gingen we natuurlijk allemaal in lockdown, dus was het écht omschakelen. Het was zoeken naar de juiste manier om ons werk te doen en daarnaast bracht het ons een nieuwe vraag om op te lossen: hoe gaan we digitaal samenwerken en hoe zorgen we ervoor dat de inhoud en deze nieuwe vorm elkaar versterken?

Jullie hebben ons hierin gefaciliteerd. Zonder fysiek bij elkaar te zijn, zijn we in staat geweest om onze hele organisatie te bereiken. Van de kaders van de visie met ons MT, de invulling daarvan samen met de teammanagers tot de uiteindelijke activatie van deze visie tot de uiteindelijke activatie van deze visie in álle teams. Van een kleine MT-sessie die nog live kon plaatsvinden tot een grote digitale sessie met veel mensen digitaal[ECS1] . In alle gevallen hebben de collega’s het gevoel gekregen in verbinding te staan met elkaar. En dat is waar het om draait.

 

Hoe heeft corona jouw werk beïnvloed?

Ik vind het heel fijn om mensen in de ogen aan te kunnen kijken en te voelen wat er gebeurt in een ruimte. Toen corona kwam leek het wel alsof ik blind of doof was, alsof mijn zintuigen waren uitgeschakeld. Daar moest ik echt aan wennen. Door de ontwikkeling die we allemaal doormaken in de verschillende tools (Zoom, Miro, Teams etc.) krijgen we meer mogelijkheden om het goede gesprek wel te voeren. Hierdoor lukt het inmiddels wel weer om de verbinding aan te gaan en is het bijna weer als ‘normaal’ (of soms nog beter…).

 

Hoe heeft ons werk jou geholpen?

Jullie hebben ons heel veel handvatten gegeven. Enerzijds door met de kaders en de inhoud daarvan aan de slag te gaan. Hoe ga je ervoor zorgen dat de visie niet wordt bedacht door een klein groepje mensen die er vervolgens 4 of 5 jaar mee bezig zijn om de visie aan de organisatie over te brengen Juist door de visie samen, met elkaar, te ontwikkelen krijgt iedereen zin om aan de te slag te gaan en voelt iedereen zich écht eigenaar.

Anderzijds hebben jullie ons geholpen met de vorm, en het voorbereiden tot in de puntjes. Ik zeg wel eens: ‘jullie faciliteren tot op stickynote niveau’. Ik heb van jullie geleerd dat het zoveel beter wordt als je het écht goed voorbereid en dat je dan zoveel meer uit die grote groep mensen haalt. En dat je ook die verantwoordelijkheid hebt als facilitator, je haalt immers een grote groep mensen bijeen die allemaal tijd en energie investeren in zo’n sessie. Door dat te ervaren en mede te ontwerpen heb ik van jullie goede voorbeeld en tools gekregen om onze workshops in de toekomst zelf vorm te geven en te faciliteren. Hoe zorg je dat iedereen mee kan doen in een workshop, hoe werk je écht vanuit de bedoeling, en input- en outputgedreven; want hetgeen je er vooraf in stopt, is wat je er ook uit krijgt. Dat vind ik heel waardevol.

 

Hoe zie je volgend jaar voor je?

Ik hoop dat we volgend jaar uit de startblokken zijn met waar we heen willen, dat we goed op weg zijn. Het is belangrijk dat er voor ieder wat wils in zit. Groot kunnen denken en klein kunnen doen, maar ook groot kunnen denken en groot kunnen doen. Omdat we nu rust en focus hebben, denk ik dat het gaat lukken! Niet meer met een rode balpen strepen, maar met pen en potlood verder tekenen en kleuren.

Ask us anything!