Call us Email us

Een interview met: Geert-Willem

“Voor het opzetten van een zuurstofmasker in een vliegtuig geldt 1 belangrijke regel: Help yourself before assisting others. Als je in je eigen behoeften bent voorzien, dan ontstaat ruimte om een positieve impact op anderen te hebben.” In deze observatie zit veel van Geert Willem van der Horst en hoe hij kijkt naar het werk wat hij doet.

 

Het wordt soms te makkelijk geroepen: “Mensen zijn het kapitaal van organisaties. Maar hoe zorgen we ervoor, dat mensen goed samenwerken? Hoe halen we het talent van mensen naar boven? Wat mij opvalt is, dat hier niet altijd naar gehandeld wordt. Terwijl – in de meeste bedrijven – mensen het werk maken. Voor mij geldt, dat met de juiste mensen het inhoudelijke werk niet zoveel uitmaakt: de mensen met wie je werkt wel.”

 

Geert Willem van der Horst is Learning & Development specialist in het team van GroupMapping. In zijn werk begeleidt hij teams om beter samen te werken en de vaardigheden, die daarvoor nodig zijn te ontwikkelen. De rol van leiders hierin vindt hij van groot belang. “De rol van leiders wordt vaak onderschat. Ik heb het zelf meegemaakt in andere banen. Als een leider te veel bezig is met het organiseren van zijn of haar eigen ruimte, dan ontstaat er irritatie, onduidelijkheid ​en een gebrek aan perspectief bij de mensen die het werk doen. Het is belangrijk om je als leider (maar vooral als mens) heel bewust te zijn van je eigen plek en bijdrage in het systeem. Dat vraagt kritische reflectie en sensitiviteit: aanvoelen wat er in een groep mensen aan de hand is en hoe je daarop in moet spelen.”

 

Geert Willem, die vroeger Veldbioloog wilde worden, werkt meestal met kleine groepen aan Leiderschapsvraagstukken. “Het mooie van dit werk is, dat je met de mensen in de groep echt de diepte in kunt. In de trajecten zien we mensen meerdere keren. Je krijgt veel verschillende kanten te zien. Door te werken met concrete cases uit de praktijk, kun​nen deelnemers realistische stappen zetten in hun ontwikkeling. Goed luisteren, goed voelen ​wat er écht aan de hand is en onderdeel zijn van de groep zijn dingen waar ik goed in ben.”

 

Het zuurstofmaskeradvies brengt hij zelf ook in de praktijk. “Als ik een advies mag geven: Koop een motor. Op de motor neem ik de tijd en ruimte voor mezelf: Tijd voor jezelf maken. Opladen. Reflecteren. Kritisch naar jezelf kijken.”

Ask us anything!