Call us Email us

Welke kant gaan we op?

“Fris en fruitig stapte ik op de eerste dag het kantoor binnen. Eindelijk een echte baan. Mijn eerste gesprek die dag was met mijn manager. Ze stak een monoloog af: “Als je gaat werken, dan weet je eigenlijk nog helemaal niks. Je kunt ook niet zo heel veel. Je hebt wellicht wat boeken gelezen en een paar tentamens gehaald, maar dat is het dan ook wel. Het is fijn, dat je iets wilt bijdragen, maar ik ben je manager, dus ik vertel je wat je gaat doen.”

 “Het was donker. Maanlicht. Flonkerende sterren. In de verte hoorden we het geluid van artillerie. We hadden onze materialen op orde. Het landschap bestudeert. We hadden de scenario’s doorgesproken. We hadden een simulatie doorlopen. Papieren wijsheden, maar door onze ervaring konden we een goede inschatting maken. Het was wachten op het teken, dat we de volgende stap konden gaan zetten. 


Herkenbaar?

En zo zijn er nog veel meer verhalen: verhalen over mensen, die vanuit een doel een bijdrage leveren aan het bereiken van dat doel. Met energie, vanuit overtuiging, omdat ze graag willen bijdragen. Over voetballers, brandweermensen, bankmedewerkers, bouwplaatsmedewerkers, programmeurs, de afdeling crediteuren, het team dat opgesteld staat voor een grootschalige verandering of een ERP-implementatie. 

De gemeenschappelijke deler? Er is een CEO, baas, manager, commandant, teamchef: iemand die het team leidt. De leider. Iemand die, vanuit de context (waar speelt het zich af, wat is het frame), het doel (wat willen we bereiken) kijkt wie er nodig zijn (het team), wat het team moet kunnen (skills) om ervoor te zorgen dat het team (en elk individu) zo optimaal mogelijk bijdraagt aan het bereiken van de doelen.


Klinkt eenvoudig, toch?

Kijk naar de verschillen in deze twee situaties:

“Poef. Ik werk er nu 4 weken, maar het voelt als 4 maanden. In de eerste week deed ik nog wel eens een voorstel, of pakte ik nog wel eens iets op. Ik merkte dat dat soort initiatieven niet werden gewaardeerd. Dit probeerde ik dan te bespreken. Mijn manager stuurde me dan terug. Ik moest op detailniveau mijn werk verantwoorden en kreeg geen zicht op het grotere geheel. Er was geen teamoverleg. Ik voelde me al snel niet meer verantwoordelijk. Het was allemaal van mijn manager. Gelukkig kan ik opzeggen in mijn proeftijd (daar heb ik mijn manager gelukkig niet voor nodig).”


“Poef. Dat was heel spannend. De kogels vlogen om onze oren. Maar we hadden een minutieus stappenplan doordacht. Vanaf het moment dat we het teken kregen, zijn we dat plan gaan uitvoeren. Doordat we hadden meegedacht, geoefend en inzicht hadden in het hogere doel, voelden en wisten we waarom het belangrijk was wat we aan het doen waren. Iedereen stond aan. We vertrouwden elkaar. De missie kon niet mislukken en dat gebeurde dus ook niet. Wat hebben we dit als team goed gedaan!”

In de voorbeelden zie je wat een leider kan bereiken.  Er is een context, er zijn doelen, een team wat klaar staat om de doelen te realiseren. Het enige wat er nog moet gebeuren is het aanzetten van het team om zo optimaal mogelijk bij te dragen aan het resultaat. 


Als leider doe je 3 dingen:

  1. Je leidt (vanuit de doelstelling) in een context;
  2. Je leidt de ander;
  3. Je leidt jezelf.

Zoals veel dingen, begint het leiden van anderen vooral bij jezelf. De mate waarin je je kunt inleven in context en doelen, hiermee het kader bepaalt voor het team, empathisch bent, open staat voor de inbreng van anderen, de verbinding kunt leggen tussen doel, team, individu en dit kan vertalen naar een sfeer waarin iedereen floreert, bepaalt het succes van een leider. Met andere woorden: hoe bewust ben je je van het effect dat jouw handelen heeft op je team? En welke variaties breng je daarin aan?

 

Verder praten over dit onderwerp? Stuur Paul gerust een bericht!

Paul van Wijngaarden

 

 

 

 

 

Paul.van.wijngaarden@groupmapping.org


Over GroupMapping

Wij helpen organisaties complexe vraagstukken op te lossen. Dat doen we altijd samen met onze klanten en in een razendsnel tempo. Wat we beloven? Meetbare resultaten door onze andere aanpak. 

• Samen richting geven aan jouw strategische vraagstukken? Tuurlijk.

• Het succesvol laten slagen van veranderprojecten en implementatieprogramma’s? Geen probleem.

• Teams en (toekomstige) leiders klaarstomen voor de wereld van morgen? Doen we.

Wij zijn GroupMapping: different approach, better results

Stel ons een vraag!