Call us Email us

Taal als tool bij het creƫren van een sterk team

Zoals families, studentenverenigingen en (sport)clubs vaak eigen (sub)talen ontwikkelen, doen organisaties en teams hetzelfde. Vooral in nieuwe teams zorgt dit soms voor verwarring (“dat zei ik toch?!”). Herkenbaar? Lees dan hieronder hoe je daarmee om kunt gaan!

 

Zoals families, studentenverenigingen en (sport)clubs vaak eigen (sub)talen ontwikkelen, doen organisaties en teams hetzelfde.

Een gemeenschappelijke taal zorgt ervoor dat je als team snel op elkaar kan inspelen en elkaar goed begrijpt. Daarbij zorgt het ook voor een bepaald groepsgevoel. Voor nieuwe teams is het bewust creëren van een gemeenschappelijke taal daarom belangrijk. 
 

Je vraagt je misschien af waarom je daar bewust mee bezig zou moeten zijn. Zo’n taal ontstaat toch vanzelf? Dat klopt. Maar vooral in nieuwe teams komt het vaak voor dat mensen wel dezelfde woorden worden gebruiken, maar hier iets anders mee bedoelen. In die gevallen kun je als team gesprekken voeren en zelfs beslissingen maken met de overtuiging elkaar te begrijpen, om er later in de uitvoering achter te komen dat dit niet het geval was (“dat zeí ik toch?!”). 
 

Door een begrippenlijst bij te houden met woorden die voor jullie project of programma belangrijk zijn voorkom je dit soort verwarring. Wij doen dit vaak door tijdens vergaderingen te ‘scriben’. We vatten live, visueel samen wat er wordt besproken en vragen de groep om de woorden die op verschillende manier kunnen worden geïnterpreteerd gezamenlijk te definiëren. Het maken van zo’n gemeenschappelijke begrippenlijst klinkt wellicht kinderachtig, maar je zult zien dat de discussies die ontstaan over de definities van deze begrippen ontzettend waardevol zijn. 
 

We zijn benieuwd: zijn dit soort (taal)verwarringen herkenbaar? En hoe ga jij daarmee om?
Stuur Ella gerust een mail als je graag een keer over dit onderwerp verder praat!

Stel ons een vraag!