Call us Email us

Re-Connect: onze overtuiging

Rond februari dit jaar begonnen we het te voelen. Binnenkort komt de tijd dat we weer naar kantoor mogen. Is alles weer binnen een mum van tijd als vanouds? Of wordt het echt anders? En hoe anders dan? Het zal hoe dan ook wennen zijn. En om maar met de deur in huis te vallen: we hebben hier vanuit GroupMapping goed over nagedacht. Om hierin te helpen hebben we onze gedachten in een gids gezet, die je kan helpen dieper na te denken over hoe je mensen weer met elkaar in verbinding stelt, na dit alles. Als je niet kunt wachten, download de gids dan hier.

Met het langzaam openen van Nederland en versoepelen van de maatregelen krijgt de economie een herstart. Ondanks de huidige discussie over het weer strakker aantrekken van de teugels zijn de signalen al overduidelijk; in sommige organisaties draait de recruitment machine al op volle toeren, andere zijn al orderportefeuilles voor volgend jaar aan het vullen. De vooruitzichten zijn nog onzeker, al zijn de signalen goed en een vierde golf wordt “niet waarschijnlijk” geacht. Hoewel…

Hoe is het ons de afgelopen anderhalf jaar vergaan? We hebben geleerd hoe het is om op afstand te werken, we hebben nieuwe collega’s gekregen die we slechts online hebben ontmoet, sommige plannen zijn ‘on hold’ gezet, andere helemaal gestopt. Lange tijd was werk volledig verweven met “thuis” – of het nu ging om kinderen die aandacht nodig hadden, een partner die ook vanuit huis aan het werk was, mensen in de omgeving die zorg en aandacht nodig hadden of simpelweg werken in een daarvoor niet geschikte ruimte, met buren die aan het verbouwen waren…

Veel mensen zijn in die tijd hoe dan ook weggedreven van elkaar - samen koffiedrinken vanachter een scherm is echt anders dan in het echt. Ondanks alle initiatieven om ook online leuke dingen te doen, het redt het niet bij “the real thing”. Mensen willen elkaar weer zien en vooral meemaken.

Organisaties zijn plannen aan het maken om weer samen te komen, strategieën te herijken - bij te sturen - te ontwikkelen; veranderprogramma’s en projecten weer op te pakken; innovaties en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten weer aandacht te geven. Grote groepen mensen gaan hierin betrokken moeten worden, maar hoe? Hybride werken is de titel die hiervoor veelal wordt gebruikt. Dat is wel even een dingetje!

De afgelopen maanden is al veel focus gelegd op het “hoe”: hoe moeten we hybride gaan werken, welke procedures, regels, tools, technieken zetten we daarvoor in? Hoe gaan we de tijd op kantoor verdelen over onze mensen? Op zich is die focus op de “hoe”-vraag helemaal geen verkeerde. Als je eerst maar aandacht besteedt aan het “waarom”. Zelfs als je het “hoe” al hebt bedacht is het goed om mensen de kans te geven het waarom daarachter te begrijpen en te voelen. En het met hen nadenken over het waarom helpt je misschien ook nog wel om het hoe verder aan te scherpen. Hoe dan ook: we staan straks voor een moment dat er echt toe doet, dat je niet zomaar voorbij kan laten gaan. Voor sommige organisaties is dat moment al heel dichtbij, voor anderen komt dat misschien pas begin 2022.

Deze “volgende fase” heeft hele andere kenmerken dan we van voor maart 2020 kennen. We komen nu uit een periode waarin angst voor een onbekende bedreiging angst voor een bekende dreiging werd. Waarin zekerheden en onzekerheden elkaar in rap tempo hebben afgewisseld – en dat nog steeds doen. Waarin onze vrijheid beknot is – voor de een met overtuigende redenen, voor de ander voelde het opgelegd. We hebben dat allemaal op verschillende manieren beleefd, met verschillende effecten. Sommigen floreerden onder die bijna onuitputtelijke tijd om echt gefocust aan het werk te zijn. “De productiviteit van onze mensen is echt door het dak gevlogen” heb ik al horen zeggen. Anderen zijn stukje bij beetje kapotgegaan. “Het ziekteverzuim is ongekend hoog, vooral door mentale belasting” pikte ik in een ander gesprek op. Daarnaast hebben alle onzekerheden allerlei verschillende overtuigingen getriggerd, waardoor mensen soms zelfs lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

PwC deed eind 2020 onderzoek naar de effecten van thuiswerken, met een paar schokkende uitkomsten: door de effecten van minder samenwerking, een minder grote betrokkenheid bij de organisatie en isolatie en stress kan een organisatie op de lange termijn voor grote kosten komen te staan (ze hebben het over miljoenen…serieus…). Maar ook TNO, Erasmus University, HR netwerken (bijvoorbeeld HR Praktijk) en met name ook Deloitte vanuit hun Human Capital gedachte (kijk bijvoorbeeld op Consultancy.nl voor een overview) zijn erop gedoken en geven stevige inzichten. Isolatiegevaar, creativiteitsgebrek, betrokkenheidsvermindering, verstoorde privé-werkbalans…geen inzichten die per se doen juichen.

Al deze inzichten, al deze signalen laten wat mij betreft duidelijk zien dat we wat te doen hebben. Simpelweg doorgaan, op basis van de “fantastische technologische ontwikkelingen” die nog op stapel staan, is geen optie. Daarmee ga je voorbij aan hoe de mensen de afgelopen periode van een dik jaar hebben beleefd, wat ze wel en niet willen, en vooral hoe zij zelf weer invloed kunnen krijgen in hoe het werk gedaan moet worden. Dit schrijf ik natuurlijk vanuit de overtuiging dat als je mensen de kans geeft om zelf hun manier van werk te beïnvloeden, vanuit de bedoeling van dat werk, dat het voor alle betrokkenen beter wordt. Daarvoor is tijd nodig. Niet zozeer uren-dagen-weken-maanden, maar specifiek tijd met elkaar, om met elkaar, als mensen, te delen hoe we het hebben beleefd. Waarbij we oprecht naar elkaar luisteren, wegblijven van (voor)oordelen en samen de blik naar voren richten. Om met elkaar te bepalen hoe we het dan vanaf nu willen en moeten gaan doen.

Wij noemen dit de Re-Connect. Dat moment waarop je mensen samenbrengt en hen de kans geeft samen te bepalen hoe ze het vanaf dat moment willen gaan doen. Een moment van hoge kwaliteit – of het nu 3 uur of 3 dagen is. Hoge kwaliteit om daarmee alles in stelling te brengen hen het echte gesprek te laten hebben. Met inspiratie, in een omgeving die de dialoog stimuleert, met aandacht. Aandacht voor de innerlijke mens ook, trouwens. En vergis je niet, het lijkt nu een bijzinnetje, maar op het moment dat jij dit aangrijpt om ook jouw mensen de volle aandacht te geven in een top ruimte, met top eten en drinken, dan betaalt zich dat later meer dan dubbel en dwars terug. Erkenning voor het moment, erkenning voor de reis die iedereen de afgelopen maanden heeft gemaakt, erkenning voor elk individu, erkenning voor de groep. Dat is essentieel nu. Bereid je voor!

Wij helpen je hier graag bij. En als je de gids niet al direct aan het begin van dit epistel hebt gedownload: de gids is bedoeld om je alvast op weg te helpen. Het staat met belangrijke inzichten en praktische tips. Je download hem hier. Als je ‘m nou gelezen hebt, en je wil er “iets” mee – hoe klein dat iets ook is: bel! Of stuur een email. Wij zijn hier vreselijke gepassioneerd over en helpen je graag nog verder.

Stel ons een vraag!