Call us Email us

Onmisbare elementen voor een succesvolle training

Of een opleidings- of ontwikkeltraject succesvol is wordt vaak gehangen aan de zogenaamde ‘transfer of learning’, in andere woorden; de mate waarin datgene overgebracht toegepast wordt in de praktijk. Hoe maak je deze transfer of learning zo hoog mogelijk? 

 

Een training waarvan je het effect een paar jaar later nog steeds kunt zien, dat is wat je wilt. Om de zogenoemde transfer of learning te vergroten is een combinatie van de volgende 3 elementen onmisbaar:

 

 • Samen met anderen
  Leren met anderen kent vele voordelen. Het maakt het leren rijker omdat er een groep mensen is waarmee perspectieven kunnen worden uitgewisseld. Er ontstaat een dialoog en reflectie, en dit leidt weer tot dieper en rijker inzicht.
  Daarnaast wordt samen leren ook heel doelgericht ingezet om een hechte gemeenschap te smeden uit een groep mensen die op hetzelfde niveau of binnen hetzelfde vakgebied opereert. Dit heeft als effect dat zij zich met elkaar verbonden voelen en intrinsiek met elkaar samen willen werken.

 

 • In je eigen context
  Trainen in een fictieve context, of een context die niet persoonlijk op een deelnemer van toepassing is, is niet erg effectief. Waarom betrek je de training niet op de daadwerkelijke context van het individu? Dat is herkenbaar, hanteerbaar en hij/zij kan het geleerde meteen testen en toepassen in de praktijk.
  Met in het achterhoofd dat opleidingstrajecten vaak onderdeel zijn van de implementatie van een groter strategieprogramma is het waardevol om hier gedurende de training een koppeling te houden. Ook de eigen context dus. Zo loopt de implementatie parallel aan training en worden deze beiden beter te begrijpen en kan er bijgestuurd worden waar nodig.

 

 • Individuele coaching
  Hoe goed een ontwikkel- of opleidingstraject ook in elkaar zit, meestal is er ook nog een persoonlijke ontwikkelbehoefte bij de individuele deelnemers. Coaching vervult deze behoefte en creëert een veilige leeromgeving naast het groepselement.

 

Uiteindelijk is de waarde van elk programma uit te drukken in wat het je in staat stelt om te doen, als individu en als organisatie. Kennisoverdracht is hierbij een middel en geen doel op zich. Wil je een keer met ons sparren over deze manier van leren? Stuur gerust een bericht naar Geert Willem

 

Stel ons een vraag!