Call us Email us

Of de business partner even de kloof kan komen dichten..

De kloof tussen ondersteunende afdelingen zoals HR, en 'de business'. Een bekend probleem bij veel organisaties. Gelukkig is er al jaren een oplossing voor, namelijk de 'business partner'.

Waarom lijkt de kloof bij sommige organisaties dan toch maar niet kleiner te worden? Waarom lukt het vaak toch niet om de strategische doelen met elkaar te verbinden? Debbie schreef een korte blog over het cruciale element dat vaak wordt overgeslagen.

Laatst hoorde ik: ‘Mensen een paar uur uit de business trekken om mee te denken met HR, dat vind ik wel zo irritant. Als ze nou gewoon zouden doen wat de business nodig heeft’.  

Dit zette me aan het denken, want waarom wordt er gedacht dat HR niet doet wat de business nodig heeft en waarom gaat dat gepaard met zo veel frustratie?

Ik dacht terug aan mijn tijd bij Philips en de klanten waar ik voor heb gewerkt en kon niet ontkennen dat ik dit sentiment al eerder had geproefd. Daarbij ging het niet alleen over HR maar over ondersteunende afdelingen in ’t algemeen. Ondersteunende afdelingen hebben het gevoel dat ze niet op waarde worden geschat door de business. Tegelijkertijd vindt de business dat ondersteunende afdelingen niet de dingen doen die zij nodig hebben om de strategische doelen te behalen. 

Er lijkt daar dus een kloof te zitten. En dat inzicht is niet nieuw. Sterker nog, we weten al jaren van het bestaan van deze kloof en er is zelfs al een oplossing bedacht om deze te dichten: de business partner structuur. In deze structuur creëert men letterlijk een schakel tussen de twee afdelingen, waardoor ze in theorie dichter naar elkaar groeien en de kloof gedicht wordt.   

Maar als dit zo’n bekende oplossing is, waarom lijkt de kloof tussen ondersteunende afdelingen en de business in sommige organisatie niet kleiner te worden? Omdat het aanbieden van een structuur niet betekent dat mensen ook echt met elkaar gaan samenwerken. Een effectieve business partner structuur vraagt namelijk om samenwerking tussen de business en de (business partner van) ondersteunende afdelingen. Daarvoor is meer nodig dan alleen structuur. Het vraagt ook om de mentaliteit en vaardigheden om effectief om te gaan met de dilemma's en spanningen die vaak inherent zijn aan een matrixorganisatie.  

Dat is een omschakeling voor de nog traditioneel georganiseerde ondersteunende afdelingen: niet langer een ‘u vraagt wij draaien’-instelling maar een pro-actieve houding en te werken vanuit het perspectief van de business. Maar ook ligt daar een rol voor de business in het actief betrekken en samenwerken met ondersteunende afdelingen zodat zij pro-actief kunnen ondersteunen. Al met al kan dat een behoorlijk verandering van mensen vragen en daar moet je ze bij helpen. 

Momenteel helpen we een van onze klanten om hun business partners te helpen beter samen te werken met de business. Dus herken je dit in jouw organisatie of bij jezelf? Stuur me een bericht en we praten verder!  

En kan je niet wachten: een eerste stap in samenwerking zou kunnen zijn om in ieder geval dezelfde taal te gaan spreken. 

Over dit onderwerp verder praten met Debbie? Stuur haar gerust een mail!

debbie.rouwenhorst@groupmapping.org

Stel ons een vraag!