Call us Email us

Met dit model verbeter je de communicatie tussen verschillende lagen

Communicatie tussen verschillende ‘lagen’ van een organisatie kan best lastig zijn. Zonde! Want informatie vanuit de uitvoering is ontzettend relevant voor het maken van strategische beslissingen, en de bedrijfscultuur en -filosofie zijn minder sterk als alleen het management deze kent, begrijpt en uitdraagt. 

Ella schreef over dit fenomeen én laat een model zien dat de verschillende perspectieven inzichtelijk en bespreekbaar maakt. Je leest het hier:

 

Waarom begrijpt mijn leidinggevende niet dat haar plannen in de uitvoering helemaal niet haalbaar zijn? Snappen ze op die andere afdeling dan echt niet dat hun gedrag niet binnen onze bedrijfscultuur past? Waarom kijkt iedereen me zo glazig aan als ik de filosofie van onze organisatie benoem, die kennen ze toch inmiddels wel? 

Communicatie tussen verschillende ‘lagen’ binnen een organisatie kan best lastig zijn. Zonde! Want informatie vanuit de uitvoering is ontzettend relevant voor het maken van strategische beslissingen, en de bedrijfscultuur en -filosofie zijn minder sterk als alleen het management deze kent, begrijpt en uitdraagt. Deze uitdaging kan worden verklaard door te letten op de verschillende perspectieven waarmee mensen uit verschillende onderdelen van de organisatie naar problemen en oplossingen kijken. MG Taylor’s Vantage Point model maakt deze perspectieven, of oogpunten, expliciet.

Vantage Point Model MG Taylor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem het voorbeeld van een traditionele fabriek. Op de bovenste verdieping van het gebouw is het topmanagement bezig met de missie, de doelstelling en het (wenselijke) gedrag binnen de fabriek (philosophy, culture & policy). Wat willen we bereiken en uitdragen? En waarom? Op de eerste verdieping, uitkijkend op de fabrieksvloer, houden teamleiders zich bezig met het vertalen van de doelstellingen naar een concretere strategie. De logistiek van de operatie wordt bepaald door tactisch naar de strategie te kijken (strategy, tactics & logistics). Welke keuzes maken we om de doelstellingen behalen? Hoe managen we onze resources zo efficiënt en effectief mogelijk? Op de fabrieksvloer, de begane grond, zijn werknemers bezig met de uitvoering. Hoe voer ik deze taak zo snel en goed mogelijk uit? 

In dit voorbeeld is het vrij waarschijnlijk dat het topmanagement weinig op de begane grond te vinden is, en werknemers in de fabriek de tweede verdieping zelden hebben gezien. Gelukkig is dit in moderne(re) bedrijven minder extreem. Toch zijn de verschillende ‘vantage points’ soms nog steeds slecht met elkaar verbonden. Gesprekken waarin (vertegenwoordigers van) verschillende lagen of afdelingen bij elkaar aan tafel zitten gaan vaak moeizaam. Niet verassend, als je bedenkt hoe groot de verschillen zijn tussen de perspectieven waar de deelnemers zich dagelijks mee bezig houden. 

 

Hoe los je dit op?


Het kan helpen om een (externe) ‘facilitator’ te betrekken in een proces of gesprek waarin veel verschillende perspectieven samenkomen. De facilitator dient dan als een soort vertaler tussen de verschillende vantage points, waardoor de verschillende lagen echt met elkaar worden verbonden en er minder verwarring ontstaat. Maar ook zonder externe facilitator kun je het model gebruiken!

De eerste, en misschien wel belangrijkste, stap is je bewust worden van jouw eigen ‘vantage point’ en dat van je gespreksparter(s). Maak het expliciet als deze van elkaar verschillen, en benoem het als je ergens in het gesprek overstapt van perspectief. 
Houd er rekening mee dat sommige mensen makkelijker kunnen wisselen tussen de verschillende perspectieven dan anderen. Verwacht niet dat een groep in 1 dag in staat is de filosofie van het bedrijf te vertalen naar een concrete actielijst. Plan verschillende momenten in om deze stappen te nemen, en focus op de verbinding tussen elke stap. Hoe relateren ze aan elkaar?
Train jezelf in het denken vanuit meerdere perspectieven. Stap aan het einde van je werkdag eens ‘uit’ jouw vantage point en bedenk welke vragen je anders zou hebben gesteld als je ze vanuit een ander perceptief had bekeken. Hiermee verbind je jouw werk makkelijker met dat van de rest van de organisatie, en het helpt je collega’s sneller te begrijpen.

 

In mijn ervaring is het toepassen van deze drie punten vaak best lastig, maar ook erg leuk! Remember… If you can’t have fun with the problem, you’ll never solve it. 

Wil je hier eens verder over praten, of tips en ervaringen uitwisselen? Stuur me dan gerust een berichtje!

Ella Verver

 

 

 

 

ella.verver@groupmapping.org

Stel ons een vraag!