Call us Email us

Hoe voer ik digitaal een gesprek?

In een eerder bericht hadden we het over de 5 tips voor succesvol digitaal samenwerken. We krijgen ook veel vragen hoe je je het beste kunt voorbereiden op een 1 op 1 gesprek via Skype, Teams of Zoom. Ook hier geldt: voorbereiden, uitvoeren en follow up. Voor het gesprek zelf hebben we nog een aantal extra tips.

Dit zijn onze belangrijkste tips:

  1. Zorg dat je zelf goed voorbereid bent: met wie ga je praten? Wat wil je in het gesprek bereiken? Welke vragen heb je? 
  2. Ben je bekend met Skype, Zoom of Teams? Zo niet: zorg dat je een keer oefent met het platform, dan sta je niet voor verrassingen.
  3. Besteed tijd om elkaar te leren kennen: begin met een kennismaking: Wie is de ander? Waar komt hij of zij vandaan? Wat brengt de ander mee? Probeer te luisteren en vat samen. Neem hier 5 - 10 minuten voor als je elkaar echt niet kent. 
  4. Zorg dat je de doelen en de agenda voor de bijeenkomst helder krijgt. Bespreek ook met elkaar hoeveel tijd je neemt voor het gesprek en houd je hieraan.
  5. Houd het kort en bondig: een uur face to face wordt 30 - 45 minuten online. Dit vraagt om focus. Zorg voor een omgeving waar je kunt focussen. Dus niet ff snel onderweg, maar gewoon achter een bureau.
  6. Het werkt het best als je elkaar kunt zien: camera aan en zorg voor een rustige omgeving (geen achtergrond geluid). 
  7. Het helpt om een koptelefoon met microfoon te gebruiken. Hierdoor kun je elkaar beter verstaan.
  8. Zorg dat je aantekeningen kunt maken. Papier en pen volstaat.
  9. Plan eventueel een vervolggesprek als niet alle punten aan de orde komen.

Eigenlijk zijn dit punten, die je ook in een normaal gesprek kunt toepassen. Bij een digitaal gesprek is het goed om hier nog wat extra bij stil te staan.

Subscribe to our newsletter

* indicates required