Call us Email us

Een goed verhaal slim inzetten

Het vertellen van verhalen is zo oud als de tijd zelf. Dat is niet zonder reden want een goed verhaal neemt ons mee, raakt ons en leert ons belangrijke lessen. En het beïnvloedt ons, we willen ook betrokken zijn en ons steentje bijdragen. Hoe je een verhaal goed kan inzetten? Lees snel verder!

Er gebeurt vaak veel meer als je een verhaal vertelt dan enkel feiten. Er zijn grofweg 2 manieren om naar een huis te kijken. Een bouwwerk met een deur waarin mensen kunnen wonen en wat ze beschermt tegen wind, regen en ongewenste bezoek. Maar een huis is ook een thuis, een houvast en een emotionele plek waar mensen hun eigen verhalen en herinneringen maken. Waar achter elke voordeur een ander verhaal schuilgaat.  

 Juist die verhalen prikkelen en maken nieuwsgierig, ze nemen je mee naar de wereld van een ander. En de kracht van een goed verhaal kunnen we op meerdere niveaus gebruiken om een boodschap over te brengen, want overtuigen doe je met een verhaal en niet met argumenten en feiten. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Hoe kun je verhalen gebruiken om een verandering binnen je team of organisatie voor elkaar te krijgen?  

Een goed verhaal houdt je aandacht vast en zorgt ervoor dat je emotioneel betrokken wordt. Het haalt je uit het hier en nu, en transporteert je naar een andere wereld. Het ‘transporteer mechanisme’ is een belangrijk element wat ervoor zorgt dat je meegenomen wordt in het verhaal. Hoe beter het verhaal, hoe hoger de mate van transportatie en hoe meer impact je boodschap heeft. Een goed verhaal is memorabel en mensen houden er een bepaald gevoel aan over. De juiste combinatie van informatie en emotie inspireert, spreekt tot de verbeelding én het geeft een doorkijkje naar de toekomst! 

 Er zijn meer manieren om verhalen te vertellen, dan dat er verhalen zijn. Maar de nuance van een goed verhaal zit in de menselijke nuances en paradoxen. Hoe gaan we om met tegenslagen, welke groei maken we door en waar leven we doorheen? Deze principes kun je ook slim toepassen op jouw organisatie. Door een eerlijk verhaal te vertellen, neem je de mensen mee. En die verbinding werkt als je samen een nieuwe koers gaat varen, of de visie tot leven wilt brengen. Want elke organisatie is een netwerk van mensen met ieder hun eigen verhaal die zich herkennen in de verhalen van een ander. En het verhaal van de organisatie is van iedereen! 

 Dat getypt hebbende, een verhaal goed ophalen en schrijven is niet per se makkelijk. Met name als je midden in dat verhaal zit. Zin om een keertje na te denken hoe we jouw verhaal slim kunnen inzetten? Of na te denken hoe jouw kernwaarden, visie en strategie vertaald kunnen worden naar een inspirerend verhaal? Laat het mij weten, dan gaan we samen kijken wat er achter jullie voordeur gebeurt! 

Lotte Biesheuvel

lotte.biesheuvel@groupmapping.org

Stel ons een vraag!