Call us Email us

Een applaus voor...

In de sneltreinvaart waarin de uren, dagen en weken aan ons voorbijvliegen spenderen we als werkenden veel uur op en aan onze professie. De een als ondernemer, de ander in dienst, medewerker of freelance, als specialist of generalist en noem het maar op. We bereiken mooie successen, hebben diepe dalen, dagen waarop alles goed gaat en dagen waarop alles misloopt. Het is menseigen om kritisch te zijn op dat wat beter had gekund, om te reflecteren en ervoor te zorgen dat het de volgende keer beter gaat. Maar staan we als team, en jij als individu, wel genoeg stil om de successen te vieren? Om een oprecht en onderbouwd compliment te geven. Of om een compliment ontvangen? Want een complimentje ontvangen, er is haast niets zo fijn.

 

Sinds enige tijd hebben we in de MS Teams-wereld van GroupMapping een plek aangemaakt voor complimenten: 'Applaud our Awesomeness'. Deze plek stimuleert ons om bij goede prestaties, groot en klein, iemand of iemanden een welgemeend compliment te geven. En dat in de openbaarheid van onze organisatie. Niet om onszelf op de borst te kloppen of om er een of andere wedstrijd van te maken (of misschien een heel klein beetje), maar om het podium te geven aan het compliment. Daarbij delen we eens per kwartaal de Awesomeness Award uit aan de collega die dit het meest heeft verdiend (benieuwd, zie video wie de beker in zijn/haar bezit heeft). En dat voelt goed.

Wanneer je een kleine greep in de wetenschap achter het geven en ontvangen van complimenten doet, wordt het al snel duidelijk dat complimenten goed werken. Het geven van een compliment triggert hetzelfde gebied in de hersenen - en dus komt er bij de gever ook dopamine vrij! Daarom voelt het geven van een compliment ook goed. Verder valt het op dat complimenten niet alleen de prestaties verbetert maar er het leidt er ook toe dat mensen beter in staat zijn nieuwe vaardigheden te leren. Het stimuleren van positief gedrag werkt beter dan het ‘straffen’ van negatief gedrag.

Volgens sommige wetenschappers werkt het beter om complimenten in ‘de privésfeer’ te delen in plaats van in de openbaarheid, maar binnen GroupMapping is de open plek voor complimenten een schot in de roos. De stimulans om elkaar te complimenteren werkt aanstekend, het levert veel positiviteit op om zo nu en dan een leuk compliment voorbij te zien komen. De werkomgeving van teams of organisaties waar complimenten worden gegeven is beter dan in omgevingen waar dit niet het geval is. Echter zijn er een aantal basisprincipes belangrijk om te onthouden. We zijn als mens niet achterlijk, dus complimenten moeten in de juiste context en op de juiste manier worden gegeven. Één welgemeend en onderbouwd compliment is beter dan tien ‘losse’ complimenten. Daarbij is het van belang om het compliment persoonlijk te maken, “het was een goede bijeenkomst” werkt minder goed dan “hoe jij het gesprek leidde was erg prettig want…”.

Complimenten dus, en trots zijn op wat je als mens en organisatie doet! Wanneer je er de tijd en ruimte voor neemt, kan het veel positieve uitwerkingen hebben. Dus… aan wie geef jij een welgemeend compliment?

 

 

Stel ons een vraag!