Call us Email us

De kracht van itereren

Itereren, sinds enige tijd een veel gebezigd begrip. In veel organisaties wordt het gedaan, in verschillende hoedanigheden en op tal van manieren. Er schuilt een enorme kracht achter de iteratie, maar wat is het en waarom? Itereren is het bouwen, verfijnen en verbeteren van een project, product of initiatief, waarbij de oplossing in meerdere cycli (en het liefst door verschillende personen en perspectieven) tot stand komt. Iemand doet een eerste poging, de volgende pakt de eerste opzet vast en verrijkt deze met nieuwe kennis en inzichten, of neemt de inzichten uit de eerste opzet mee en begint opnieuw. Het is als een methode van vallen en opstaan. We nemen je mee in de drie grootste voordelen van itereren, en raken daarbij stiekem aan wat het niet is.

 

Stel je voor: je werkt in een organisatie waarbij een voorstel moet worden geschreven om een potentieel nieuwe klant (die de omzet van de organisatie met 30% kan laten groeien) binnen te halen. Jij krijgt de kans, en daarmee de enorme verantwoordelijkheid op je schouders. Tuurlijk heb je de benodigde ervaring en kwaliteit om het te doen, maar toch… De druk staat er flink op!

 

Het is maandag 09:00 uur, het voorstel moet vrijdagmiddag af zijn en bij de klant komen. En nu? Sluit je jezelf op in een kamer om dagenlang je hoofd te breken over het voorstel? Het kan, maar de kracht van itereren kan je helpen, en wel om de volgende drie redenen:

  • Itereren verlaagt de psychologische barrière die kan ontstaan bij het aangaan van grote en complexe uitdagingen. Door niet in één poging de oplossing (of het eindproduct) op te leveren, accepteer je het proces waarbij er meerdere pogingen en invalshoeken worden onderzocht. In andere woorden, de eerste poging hoeft niet perfect te zijn.
  • Itereren verbetert de kwaliteit van de oplossing. Door gebruikt te maken van verschillende perspectieven verrijk je de oplossing met de kennis en kunde van andere mensen. Zo voorkom je dat er slechts één dominante invalshoek of perspectief wordt overwogen.
  • Het aanhaken van meerdere mensen in het proces richting de oplossing zorgt niet alleen voor een kwalitatief betere oplossing, ook het draagvlak voor de oplossing wordt hiermee vergroot. Wanneer je als individu mee hebt gewerkt aan een oplossing, voel je je automatisch meer eigenaar. Als je hierbij ook de doelgroep/opdrachtgever betrekt, voorkom je meteen de ‘engineering trap’ (vindt plaats wanneer er een oplossing wordt bedacht zonder deze te testen en valideren met de uiteindelijke gebruiker).

 

De kracht van itereren kan je vele voordelen opleveren, zeker wanneer je het op de juiste manier inzet. Begin klein en doe het vooral niet allemaal alleen. Samenwerken kan wel eens de oplossing voor nagenoeg alle uitdagingen van deze tijd zijn. En het is nog leuk ook!

Stel ons een vraag!