In 2017 bracht onze collega Bart Roestenberg het boek De Derde Dimensie van Programmamanagement uit. Met een haast profetische blik werd de noodzaak tot een andere manier van samenwerken geschetst. Nu enkele jaren later blijkt in de wereld een enorme roep om een andere manier van samenwerken. En dus brengen we het boek weer eens voor het voetlicht.
Om de noodzakelijke verandering te realiseren, starten organisaties strategische programma’s. Maar hoe komt het dat in veel programma’s zaken niet meer vanzelf goed gaan? Wat is de blinde vlek in het huidige programmamanagement? Waarom is Pep Guardiola niet tevreden met een vergadering als voorbereiding op de wedstrijd tegen Liverpool? Het boek beschrijft de ontdekkingsreis van 20 jaar programmamanagement in de praktijk. Het structureel ontwikkelen van de derde dimensie “Connect en Commit” is een belangrijke sleutel om programma’s te bezielen. Op praktische wijze worden handvatten aangereikt over hoe hiermee aan de slag te gaan.
Wat ervoor zorgt dat we programma’s denken in de hand te hebben terwijl we vaak sturen op schijnzekerheid? Wat is ervoor nodig om de kanteling te maken naar open en proactieve programma’s waarin mensen met hart en ziel werken, plezier maken en samen duurzaam en gedragen resultaat boeken?
Ik hoor vaak senior management klagen dat strategische programma’s niet soepel verlopen omdat er een bepaalde ‘geest’ mist. Elk persoon doet wat hij of zij moet doen, maar het programma vordert slechts met grote moeite. Dit ondanks het feit dat alles volgens best practice is opgezet en vanuit een methodisch oogpunt zijn er geen problemen met de beheersbaarheid. Maar wat bedoelen we met ‘geest’? Hoe zorg je ervoor dat ‘het’ er is? Moeten we echt doorgaan met teambuilding op de bowlingbaan? Er lijkt vaak geen open en droog antwoord op deze vraag te zijn. - Bart Roestenberg
In de afgelopen jaren hebben we bij GroupMapping hard gewerkt om een methode te bedenken om deze ogenschijnlijk ongrijpbare dimensie van ‘geest’ een meer tastbare structuur te geven. Je kunt dit aan het toeval overlaten, of het op een bewuste en methodische manier doen. We hebben het geluk onze ideeën te kunnen toepassen op grootschalige programma’s bij multinationals en grote organisaties in Nederland. We hebben gezien wat werkt en, wat nog belangrijker is, wat niet werkt. Hierdoor hebben we onze aanpak voortdurend verfijnd. Om impact te hebben, willen we het gedrag veranderen.
Dit is een boek voor ‘beoefenaars’; met andere woorden, het is gebaseerd op onze ervaringen. Het is niet onze bedoeling om wetenschappelijke waarheden over te brengen, maar eerder om te laten zien hoe een ander perspectief leidt tot een productievere manier van werken in programma’s. Ben je enthousiast geworden? Stuur Bart gerust een bericht.