Call us Email us

5 tips voor virtueel samenwerken

We werken steeds vaker vanaf verschilende locaties. Tegelijkertijd blijft samenwerken belangrijk. Virtuele meetings wordt vaak gezien als de beste oplossing: je plant de meeting, je gaat overleggen en klaar. Kan het beter? Als je een virtuele meeting gaat hosten, kijk dan eens naar deze 5 tips om van een virtuele meeting een productief event te maken.

 

Voorbereiding
Goede voorbereiding is essentieel. Zorg voor een concrete doelstelling, deliverables, agenda, werkvormen en timing. Steek tijd en energie in de voorbereiding, daar hebben alle deelnemers vervolgens profijt van!

Omgeving 
Zorg ervoor, dat jij (en de andere deelnemers) op een rustige plek zitten. Een goede internetverbinding en weinig achtergrondgeluid zijn belangrijk. Geef in de uitnodiging duidelijk aan wat je van deelnemers verwacht.

Parallel werken 
Veel tools voor virtuele meetings gaan uit van één groep (Teams, Google Hangout), terwijl er ook tools zijn waarmee je met breakouts kunt werken (Zoom, Webex). Dit maakt parallel werken mogelijk: hierdoor krijg je in korte tijd meer gedaan en kun je vraagstukken vanuit meerdere perspectieven belichten.

Webcam
Maak vooraf afspraken of de webcam aan gaat: met camera is het contact vaak beter. Echter moet het gebruik van de webcam geen belemmering/afleiding opleveren. Denk goed na over wat je wilt delen op het scherm: zijn dat statische slides of zorg je voor verslaglegging tijdens de meeting (meetikken, via een tool als Miro of graphic recording).

De menselijke kant
In een virtuele meeting mis je het fysieke contact tussen mensen. Een hand geven, elkaar in de ogen kijken, even voelen hoe het gaat. Besteed hier op meerdere momenten aandacht aan: hoe zit iedereen erbij? Hoe gaat het met de energie? Is iedereen klaar om samen aan het werk te gaan?

Met deze tips wordt je virtuele meeting een gewone productieve meeting. Wij helpen graag om je vertrouwd te maken met de tools en je meer te laten leren hoe je ze effectief kunt toepassen.

 

 

Subscribe to our newsletter

* indicates required