Call us Email us

3 tips voor zelfsturende teams

Zelfsturende teams - soms klinkt het als een utopie; medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheid en denken actief mee aan oplossingen. Indirect zorgt dit voor persoonlijke groei en meer voldoening in het werk. Wie wil dat nou niet?

 

 

Helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan. Jouw team laten groeien als een zelfsturend team vergt tijd en aandacht. Hierbij 3 concrete tips om jouw team te helpen groeien. Here we go!

 

1. Bepaal gezamenlijk jullie doel. 

Voor de hand liggend, maar enorm belangrijk. Dit kun je doen door ieders persoonlijke teamdoel op te halen en naast elkaar te leggen. De overeenkomsten en verschillen bepalen het gezamenlijke teamdoel.


2. Maak jullie samenwerking concreet.

Samenwerking is iets ontastbaars, en het is lastig om te bepalen of het goed is. Maak daarom concrete afspraken met het doel in het achterhoofd: wie van het team, komen wanneer samen, om welke inhoud te bespreken middels welk proces (meeting/workshop/call).
 

3. Bepaal de kaders.

Het is van groot belang om als team te bepalen waar je verantwoordelijk voor bent en waarvoor niet. Zonder deze kaders wordt het al snel een rommeltje in elk team. Bepaal dit ook op individueel niveau. Zo voorkom je discussies later.

 

Hopelijk helpen deze 3 tips om jouw team beter te laten samenwerken en idealiter als zelfsturend team te fungeren. Wil je nu meer weten over zelfsturende teams? Stuur gerust een bericht aan Daphne

Stel ons een vraag!