Call us Email us

3 tips om samen succesvol te veranderen

 

Elk bedrijf streeft naar voorspelbaarheid, efficiëntie en grip op kosten. Om deze doelen te behalen tuigen bedrijven met enige regelmatig interne verbeterprojecten op. Sommige met succes, maar veel vaker niet.


Hoe zorg je ervoor dat je projectdoelstellingen op tijd behaald worden?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

3 tips om samen succesvol te veranderen

 

Elk bedrijf streeft naar voorspelbaarheid, efficiëntie en grip op kosten. Om deze doelen te behalen tuigen bedrijven met enige regelmatig interne verbeterprojecten op. Sommige met succes, maar veel vaker niet. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de interne verbeterprojecten niet binnen de gestelde tijd zijn doelen behaald.

Ze-ven-tig procent, dat is veel, heel veel. Hoe kan dit? En nog belangrijker: hoe voorkom je dit?  

 

1. De kracht van het waarom

Een veelgemaakte fout is een te grote focus op de wat en te weinig aandacht voor het waarom. Zet het waarom centraal in je veranderaanpak en communicatie. Benadruk het algemene of bedrijfsbelang, maar bovenal de voordelen op individueel niveau: ‘What’s in it for me’?

 

2. Focus op impact van de verandering

Tijdens de introductie een nieuwe tool, proces of werkwijze wordt er regelmatig voor gekozen om medewerkers training te gegeven in de nieuwe manier van werken. Een goede eerste stap! Echter, vergeet geen aandacht te besteden aan de impact van deze nieuwe manier van werken. Bepaal wat de impact voor de medewerkers zal zijn, pas je verhaal en veranderaanpak hierop aan.

 

3. Standaardaanpak met bedrijfsonderdeel specifieke invulling

Een one size fits all aanpak wordt regelmatig toegepast binnen organisaties. Ondanks dat het een economisch voordelige oplossing is, werkt het als projectaanpak zelden. Echter, een specifieke aanpak simpelweg te kostbaar. Er is sprake van een spanningsveld met twee uiterste: een standaard en een specifieke aanpak. Het antwoord ligt in de gulden middenweg: een standaard aanpak waarin ruimte is voor bedrijfsonderdeel specifieke invulling. Klinkt logisch, maar hoe werkt dit precies? Vorm kaders en de vrijhedenframed freedom.

Bepaal wat vast staat, bijvoorbeeld: ‘Dit is een nieuw softwareprogramma waar we allemaal mee gaan werken’
en open staat; ‘wanneer willen jullie live met dit programma en welk type trainingen hebben jullie nodig om deze verandering zo soepel mogelijk te implementeren?'

 

Ben nieuwsgierig geworden? Of heb je prangende vragen?

Neem contact op met: Tom Vuorinen of  Daphne Gerritsen